Alexander-asema Tietoinen Oy
Koulutie 4 A 2
35300 Orivesi
050-59 22 439
enni.lakkala@tietoinen.fi

Vuosi 2022, koronauhka laantuu, Ukrainan sota sotkee talouden

Talvilukukaudella opettajakoulussa opiskelivat

Minna Kiipula seitsemättä lukukaukauttaan
Vastaavana kouluttajana toimi Enni Lakkala
Nimettynä assistenttina Seija Varkila

Koulu avautui taas: Minnalla oli 8 eri harjoitusoppilasta jaksolla, tosin maskeja kului. Tutkimme Alexander-tekniikan opettamisen aloittamista teemalla lähtöruutu – perusta. Minna teki hienot opetusmonisteet alkeiskurssin pitämiseksi ja pienimuotoisesti sovelsi niitä jakson lopussa, maaliskuussa kun Alexander-konkari Olli Sisto tuli kahden lasinpuhaltajaystävänsä kanssa iltapäiväksi koululle vierailemaan. Tutkimme myös teemalla askel-liike-inertia seisomisen ja kävelyn taustalla olevia fysiikan lakeja praktisen tutkailun pohjaksi. Jaksolla äänenkäyttö oli myös tarkasteltavana praktisesti ja teorianakin. Teimme lyhyen uintiprojektin. Tietysti koko ajan veimme perustyötä ja Alexanderin kirjoihin tutustumista eteenpäin ja olimme myös Whats app yhteydessä koulun moderaattoriin Karen Wentworthiin. Jakson aikana Enni Lakkala piti valokuvaajille esittelyluennon tekniikasta ja se poiki kouluvierailun seuraavalle jaksolle.

Kevätlukukaudella opettajakoulussa opiskelivat

Minna Kiipula kahdeksatta lukukaukauttaan
Vastaavana kouluttajana toimi Enni Lakkala
Nimettynä assistenttina Seija Varkila

Jaksolla juhlistimme Alexander-asema Tietoinen Oy.n 20 vuotista taivalta, joka tosin täyttyi jo vuoden alussa, mutta vasta huhtikuussa olimme koronavaaran vuoksi valmiita avoimien ovien juhlapäivään koululla. Minna esitteli tekniikkaa näyttelyn muodossa ja pidimme yhdessä toiminnallisen esittelyluennon vierailijoille ja teimme kaikkien kanssa pöytävuorot tuolityön lisäksi. Jaksolla vieraili myös valokuvauskurssin väki Oriveden Kampukselta kuvausteemalla ihmisiä työssään. Kuvia autenttisessa työympäristössä tehdystä pöytätyöstä tarttui heidän digilaitteisiinsa. Jakson aikana oli Minnan Tanssivarpaiden viivästynyt (loistavaa kannattaa odottaa) 15-vuotisjuhla Hämeenlinnassa ja Minna päävastuussa olevana joutui olemaan tältäkin jaksolta paljon pois. Opinnot etenivät silti. Tutkimme äänen laatua ja Minna saikin hienoa palautetta juhlapuheistaan Hämeenlinnassa sekä olemuksensa ja äänenkäytön että sisällönrakentamisen osalta. Tutkimme silmän-käden-kehon koordinaatiota maalauksen ja värien kautta. Jaksolla kertasimme Shaw-metodin opettamisen alkeita ja uutena tutkimme yhtenä kokonaisuutena liikkumista undulaatiossa, joka on myös perhosuinnin perustana. Jakson lopussa vierailivat koulutarkastajat Laura Partanen ja Tiina Syrjä. Assistentin luennot käsittelivät tällä jaksolla aisteja ja teema jatkuu vielä syksylläkin.

Kesäkursseista toteutui heinäkuun lopussa pidetty Alexander-konkarit kurssi. Vaikka kurssilla oli mukavasti väkeä, ei ainakaan toistaiseksi ole tullut uusia opiskelijoita syyslukukaudelle.

Jatkamme opettajakoulutusta ainakin Minnan ja Seijan kanssa 2.1.2023. Mukaan mahtuu vielä. Koulutyöhön voi tutustua lyhyempinäkin osallistumisjaksoina. Ota yhteyttä enni.lakkala@tietoinen.fi tai 0505922439. Hakulomakkeen löydät koulun verkkosivuilta.