Alexander-asema Tietoinen Oy
Koulutie 4 A 2
35300 Orivesi
050-59 22 439
enni.lakkala@tietoinen.fi

Opettajavierailujen ja projektien vuosi 2012

Vuoden 2012 alussa aloittivat opintonsa
Tuula Hietala Mäntästä
Samu Kohtala Jämsästä ja
Laura Vehkanen Tampereelta

Toisen vuoden opintoihin siirtyivät
Pirkko Havukainen Espoosta ja
Kristian Salikoski Helsingistä.

Kolmannen vuoden opintoihin jatkoivat
Anne Alanne Jyväskylästä
Seija Varkila Kangasalta
Pirjo Sysikaski Turusta

Koulun pääopettajana (HoT) jatkoi MSTAT Enni Lakkala ja pääassistenttina alkuvuoden MSTAT Matti Harilo 14,6, asti, syyslukukauden alusta 17.9. alkaen pääassistentiksi vaihtui MSTAT Hannele Kiikkala. Avustavana assistenttina toimi alkuvuoden MSTAT Hannele Kiikkala ja 17.9.- 23.11.2012 MSTAT Matti Harilo. Yleisanatomian ja fysiologian opetuksesta vuoden 2012 vastasi kiropraktikko Anne-Maarit Tuhkanen Tampereelta. MFinstat Katja Pirttiaho jatkoi lauluprojektin vetämistä vuoden 2012. Uusia opettamisen tuulia saimme tuta Oriveden opettajakoulusta valmistuneen Mervi Martikaisen ja Irlannista valmistuneen Sauli Niemelän vierailupäivinä sekä keväällä että syksyllä 2012.

Juhlia, projekteja vierailuja…

Tammikuulla juhlistimme pienimuotoisesti Alexanderin syntymäpäivää 20.1. Saksassa pääopettajana työskentelevä, israelilainen Dan Armon vieraili koulussamme 5.- 6.3. ja palasi kanssamme Alexander-tekniikan perusteisiin tyynen rauhallisella työllään ja luennollaan. Andrew Brown vieraili 25.-27.4. ja lunasti taas kerran Mr Inhibition –lempinimensä kriittisen hetken valintatilasta muistuttavalla opetuksellaan. Toukokuun lopussa 29.-30.5. vieraili pääopettaja Steven Hallmark Ruotsista koulussamme ja pohdimme valmistuvan Pirjo Sysikasken evästykseksi ensimmäistä oppituntia ja anatomian ja fysiologian opetusta Walter Carringtonin Thinking Aloud –kirjan tekstien ja Alexander työn siivittäminä.

Kevään pääprojektina oli uinnin tutkailu Alexander-tekniikkaan pohjautuvan Shaw-metodin kautta Enni Lakkalan opastamana. Ensin kuivaharjoitteluna vaihe vaiheelta: noste, veden vastus, kehon suunnan vakauttaminen vedessä, liuku… kohti kroolia ja sitten 28.5. uimahallissa aidossa elementissä. Toinen pidempi Alexander-tekniikkaa soveltava kokeilujen sarja kulki Chi Kung tutkailussa Matti Harilon johdolla.

Saimme hyviä opetusideoita myös Ruotsissa 26.-27.5. vierailleelta Carolyn Nichollsilta. Koulumme opettajista Matti Harilo, Enni Lakkala ja Katja Pirttiaho osallistuivat Carolynin viikonloppukurssille.

Tammi-helmikuun taitteessa 2012 Pirjo Sysikaski kävi Lontoossa Karen Wentworthin koulussa moderoitavana. Toukokuun lopussa Pirjo valmistui koulustamme Alexander-tekniikan opettajaksi ja siirtyi työskentelemään Turkuun koulun loputtua. Onnea uudelle opettajalle.

Suunnitellusta kesätoiminnasta toteutuivat kurssit Vesiväreitse 5.-7.7., Virtaa äänen lähteille 9.-11.7. ja paikallisten fysioterapeuttien Tykypäivä Orivedellä 27.8.. Kolme opettajakoulun opiskelijaa oli avustamassa kesäkursseilla.

Syyslukukauden alussa Kristian Salikoski siirtyi opiskelemaan Alexander-tekniikan opettajakouluun Saksaan. Niinpä syyslukukausi taivallettiin tiiviisti kuuden opiskelijan aikaansaavassa ryhmässä.

Projektityöskentelyssä sovellettiin aiemmin koulussamme vierailleen Sue Merryn oppeja Kansainvälisellä Alexander-tekniikka tietoisuusviikolla 8.-14.10. Tietoisuusviikon teemana oli Poised for life , jolle suomennoksemme oli Tasapainossa elämään. Vierailimme pitämässä ala-asteen kahdelle ekaluokalle pienen leikin ja tarinankerronnan siivittämän opetustuokion. Erilaiset itsen käytön tavat kilpistyivät Kotikuuselta peräisin olevaan runko-oppiin: ”latvani kasvaa taivaisiin, juureni maan uumeniin, oksani auki maailmaan, runkoni ylös nousemaan”, jota satuhahmot Pupu Pitkänä ja Käpy Käppänä ihmettelivät omassa tarinassaan ja juontojen kautta erilaisissa leikeissäkin. Paras Palaute tuli yhdeltä ekaluokkalaiselta, joka ruokasalissa tuli ilmoittamaan: ”Mä kokeilin sitä teidän juttua juoksemiseen. Toimii.” Myös opettajat kokivat ainakin semisupiinin jatkamisen pitkinä koulupäivinä tärkeäksi pienten koululaisten kanssa. Pidimme Alexander-tekniikka tietoisuusviikolla myös avoimet ovet, yleisöluennon Alexander-tekniikasta ja vierailimme Oriveden Opiston musiikkilinjalla kolmasvuotisen opiskelijan Anne Alanteen luennon ja yhteisesti toteutetun demonstraatio- ja semisupiinikokeilun merkeissä. Pirkko Havukainen teki hienoa PR työtä kirjoittamalla Oriveden Sanomiin lehtijutun ja avaamalla yhteistyön ala-asteen opettajien suuntaan.

Syksyllä teimme myös kommentoinnin Kirsi Monnin väitöskirjan liitteeseen Alexander-tekniikka ja autenttinen liiketyöskentely. Tiiviin keskustelun jälkeen lähetimme kommentoinnin palautteena Kirsi Monnille ja saimme seuraavan vastauksen

Hei Enni,

Tuhannet kiitokset näistä palautteista! Olen ihmetyksen vallassa siitä, että olette jaksaneet ja ehtineet näitä kirjoittaa ja tietysti olen kovin iloinen siitä, jos kirjasestani on ollut jotakin hyötyä ja se on avuksi näissä asioissa. On kovin huomaavaista (ja harvinaista),  että kirjoittaja saa tällaista palautetta tai edes palautetta ylipäänsä. Tulee tunne, että omat ponnistelut eivät ole menneet aivan hukkaan, asioita voidaan jakaa ja ymmärtää yhdessä. Ja tietysti kehittää edelleen eteenpäin. Kaikki kommentit ovat arvokkaita ja tuovat esiin eri näkökohtia. Terminologian ja käsitteiden käyttö varmasti kehittyy matkan varrella edelleen. Nyt muuten on tulossa aivan pian (ensi keväänä) Soile Lahdenperän taiteellinen tohtorinväitös TeaKissa aiheesta Alexander-tekniikka koreografisessa prosessissa. Siinä on varmasti taas paljon mielenkiintoista ja pidemmälle menevää asiaa aiheen tiimoilta, onhan hän itse A:n opettaja.

Sydämelliset kiitokset vielä, välittänet nämä terveiset  kaikille ja oikein hyvää, antoisaa ja inspiroitunutta syksyn jatkoa teille,

Terveisin
Kirsi

Uurastuksen jälkeen myös Kirsi Monnin antama palaute lämmitti ja lämpöähän kylmenevään lokakuuhun tarvitaan.

Karen Wentworth kävi tekemässä moderoinnin 22.-23.10.2012 kuudennella lukukaudellaan opiskelevalle Pirkko Havukaiselle ja yhdeksännen lukukauden opiskelijoille Anne Alanteelle ja Seija Varkilalle.

Marraskuun lopussa vietimme tupla valmistujaisia. Kaikilta kurssilaisilta oli pyydetty pieni ohjelma valmistujaisjuhlaan. Vieraita tuli muualtakin mm. Alexander-tekniikan opetajat Andrew Brown Ruotsista, Aino Klippel Jyväskylästä. Useampi paikallislehti kirjoitti valmistuneista – hienoin juttu oli silti Oriveden Sanomissa Anne Kotipuron näppäimistöstä (kameran ja tietokoneen). Onnea ja menestystä ensimmäisille kokonaan kolmivuotisen koulutuksen Orivedellä opiskelle opettajkoulun kasvateille Anne Alanteelle ja Seija Varkilalle.