Alexander-asema Tietoinen Oy
Koulutie 4 A 2
35300 Orivesi
050-59 22 439
enni.lakkala@tietoinen.fi

Vuosi 2015, pienimuotoista mutta laadukasta opiskelua

Vuoden alussa (talvilukukaudella) koulussa opiskelivat

Olli-Petteri Sisto toisella lukukaudellaan

Anne Pulksten aloitti opettajakouluopintonsa.

Talvilukukaudella 2015 opettajakoulussa opettivat

Enni Lakkala (HoT),

Hannele Kiikkala (nimetty assistentti),

Seija Varkila (anatomian ja fysiologian opettaja).

Vaikka ryhmä oli pieni ja opiskelijat alkuvaiheessa, panostimme laatuun: opetustyön perustan rakentamiseen itsen käytön tutkimisella. Hannele piti näkötottumusten tutkimiseen projektisarjan Bates-metodia Alexander-tekniikan periaatteisiin soveltaen. Tätä teemaa sovellettiin myös erilaisiin aktiviteetteihin: mm. pallonheitto tutkailut, sillä Olli osoittautui mestarioppijaksi jonglöörauksessa ja tanssin ja voimistelun liike-eksperimentteihin. Anne sovelsi oppejaan hienosti ja tuli keväällä naisvoimistelun joukkuekilpailun kultamitali kaulassaan kouluun, piruetin salat aukesivat myös Ollille.

Kevätlukukaudella 2015 koulussa opiskelivat

Marjo Lehtinen lukukauden tauon jälkeen viidennellä lukukaudellaan

Anne Pulksten toisella lukukaudellaan.

Kevätlukukaudella 2015 opettajakoulussa opettivat

Enni Lakkala (HoT),

Hannele Kiikkala (nimetty assistentti),

Keväällä talous oli tiukilla, joten anatomia ja fysiologia hoidettiin vuorotellen assistentin kanssa. Toivotaan parempia aikoja, jotta Seija pääsisi taas opetustiimiin mukaan.

Projekteja tehtiin opiskelijoiden ja assistentin pyynnöstä selkäuinnin tutkimisesta ja satulatyön/istunnan tutkimisesta. Anne teki pienen kirjallisen työn suuntaamisesta ja Marjo dysleksiasta ja tasapinoelimen toiminnasta (asentohuimaushoidon vaikutukset dysleksiaan olivat hänellä päivittäisenä tutkimusprojektina kevään aikana).

Koulun pääopettaja ja kasvatustieteen tohtoriopiskelija Enni Lakkala osallistui Adult Eduction and the Planetary Condition –teemaiseen, Pohjoismaiseen Aikuiskasvatuksen ja oppimisen konferenssiin 25.-28.3.2015 Tampereella ja piti siellä Alexander-tekniikan oppimiskäsitystä ja opettajana kehittymista käsittelevän konferenssiesitelmän.

Yhtenä teemana keväällä kulki lasten kanssa työskenteleminen ja tähän liittyen Venla ja Väinö vierailivat Marjo-mammunsa koulussa. Myös koulussamme aiemmin vieraillut Helena Markula viittasi pienimuotoisesti musiikkipedagogian AMK opinnäytetyössään yhteen koulumme varhaiskasvatuksen opetusprojektiin. Koko opinnäytetyö on osoitteessa http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/92869/Markula_Helena.pdf?sequence=1 ja on lukemisen arvoinen kaikille soiton opetuksen alkuvaiheita kulkeville. Hienoa työtä Helena ja onneksi olkoon.

Vierailevina opettajina kävivät Tuula Hietala ja Mervi Martikainen. Lukuvuoden lopussa opettajakoululla kävi glasgowlainen huippusellisti ja seniori Alexander-tekniikan opettaja Vivien Mackie pitämässä työpajan muusikoille ja Alexander-teknikoille teemana oli Excellence of performance. Kurssille osallistui 10 aktiiviopiskelijaa ja kaksi observoijaopiskelijaa.

Koulu voi siirtyä kesällä Finstatin valvontaan. Alexanderin syntysijoilta, Australiasta käsin hallinnoitu ATE on silti myös valmis jatkamaan, jos siirtymä ei tapahdu kesän aikana. Aika näyttää.

Heinäkuun alussa 1.-10.7. pidettiin Alexander-tekniikan suvessa kurssit Alexanderin ensiaskeleet, Maalaa liikkeet veden värein ja Lähde Alexanderin ääneen www.tietoinen.fi/kurssit

Syyslukukaudella 2015 koulussa opiskelivat
Marjo Lehtinen kuudennella lukukaudellaan
Anne Pulksten kolmannella lukukaudellaan.

Syyslukukaudella 2015 opettajakoulussa opettivat
Enni Lakkala (koulutusvastaava, HoT),
Hannele Kiikkala (nimetty assistentti).

Koulu siirtyi Finstatin valvontaan kesällä 2015. Koulussa vierailivat opettajat Tuula Hietala, Helena Markula, Aino Klippel ja Soile Lahdenperä. Karen Wentworth kävi koululla moderoimassa lokakuussa IAAW viikon päätteksi. Hän opetti myös juoksuun liittyviä alateemoja.

Tietoisuusviikon teemana oli Get AT it – suomennoksemme oli mATka puhelimen käyttöön ja teimme AT-tietoisuuden levittämisprojektimme lehdistössä paljon pohditun tekstariniskaongelman ympärille. Muita syyskauden projekteja oli ratsastus, uinti ja näkemiseeen liittyvä jakso, viimeinen Hannele Kiikkalan ohjaamana. Syyslukukauden aikana koululla kävi tutustujia 1-5 päivän jaksoina.

Marjo Lehtinen aloitti harjoitusoppilaiden kanssa työskentelyn moderoinnin jälkeen.

Opettajakoulun alkuvuosiin voi kurkistaa koulun facebook-sivuilla ja saa tykätäkin :)