Alexander-asema Tietoinen Oy
Koulutie 4 A 2
35300 Orivesi
050-59 22 439
enni.lakkala@tietoinen.fi

2017 pieni, ulospäin suuntautuva, toimelias opettajakoulu

Talvilukaudella 2017 opiskelivat

Anne Pulksten seitsemännellä lukukaudellaan

Sari Savikurki neljännellä lukukaudellaan

Talvilukukaudella 2017 opettajakoulussa opettivat

Enni Lakkala (vastaava kouluttaja, HoT),

Hannele Kiikkala (nimetty assistentti).

Koulussa vieraili Alexander-opettaja Ritva-Liisa Rentto.

Teimme mittavan hyvään ikääntymiseen liittyvän projektin Oriveden Aurum-ryhmän jäsenten kanssa. Annoimme ikääntymisestä ja Alexander-tekniikasta toiminnallisen iltapäiväluennon 3.2. Sovimme yhteistyön jatkumisesta aktiviteettien ohjauksella seuraavalla lukukaudella pienemmissä ryhmissä.

Tutkimme projekteina myös perhosuinnin undulaatiota (aaltoliikkessä eteenpäin vievää itsen käyttöä) Shaw metodin pohjalta ja perehdyimme lisää perusohjaukseen liikkeessä.

Anatomian ja fysiologian osuudessa jatkoimme Dart-proseduurien kanssa Skill and Poise kirjan pohjalta ja mietimme embryologian pohjalta vedessä liikkumista. Kertasimme luuston ja lihaksiston rakenteita erityisesti käsien ja jalkojen suhdetta primaarikäyttöön.

Annella alkoi käydä harjoitusoppilaita, myös Sari teki pöytä- ja tuolityötä harjoitusoppilaiden kanssa valvotusti.

Kevätlukaudella 2017 opiskelivat

Anne Pulksten seitsemännellä lukukaudellaan

Sari Savikurki neljännellä lukukaudellaan

Kevätlukukaudella 2017 opettajakoulussa opettivat

Enni Lakkala (vastaava kouluttaja, HoT),

Hannele Kiikkala (nimetty assistentti).

Koulussa vieraili opettaja Ritva-Liisa Rentto. Keväällä 15.5. koululla vierailivat Finstatin tarkastajat Katri-Mari Ruonala ja Matti Luoto. 19. 5. koulu vieraili Jyväskylässä MSTAT Dorothea Magonetin pitämällä Yliliikkuvuuden problematiikkaan perehdyttävällä kurssilla.

Kevätlukukauden projekteina tutkimme silmän-käden-kehon koordinaatioon liittyviä asioita maalaustöiden kautta. Tällä kertaa emme maalanneet paperille vaan ikkunalasille ryhtimekanismeja, näön ja liikekeskusten toimintaa herätellen ja rajoja ylitellen.

Työskentelimme kolmena projektiperjantaina Aurum-ryhmäläisten kanssa henkilökohtaisten ja yhteisten aktiviteettien kautta tekniikan perusteiden soveltamiseksi arkikäytäntöön. Lisäksi Aurumilaisia tuli harjoitusoppilaaksi Annelle ja vierailimme kahdesti yhden Aurumilaisen kotona ”itsen käytön ohjaaminen tietokonetyöskentelyssä” -teemalla. Annelle tuli muitakin viikoittaisia harjoitusoppilaita ja kävimme myös yhden heistä työpaikalla kampaamossa tutkimassa ja opastamassa itsen käytön ohjausta työssä. Myös Sarilla kävi harjoitusoppilaita, joiden kanssa hän työskenteli ohjatusti.

Tutkimme projektina myös vapaan istunnan ohjausta ratsastuksessa ja kävimme Eräjärvellä vanhalla Koppalan koululla tutustuaksemme sukimassa ja istuntateema -painotteisesti ratsastamassa Paavo-hevosella. Paavo kuuluu Marjukka Laineelle, mutta hänen työkiireidensä vuoksi meidät otti vastaan Soile Lahtinen, joka myös sai oppilailta käytännönohjausta istuntaansa. Uintiprojektinamme jatkui perhosuinti: syvensimme undulaation taitoa ja tutkimme liukua ja käsien liikkeiden ja hengityksen ajoitusta suhteessa undulaatioon. Oppilaat ohjasivat uintiin myös toisiaan ja mukanamme uintiin tutustuvaa pojantytärtäni Minttu Lakkalaa.

Viimeisellä viikolla pohdimme äänenkäytön kysymyksiä luennassa ja laulussa ja haimme vapausasteita lisääviä Alexander-tekniikan ja äänenkäytön ohjauksen keinoja. Viimeisenä päivänä teimme opintoretken Oriveden Onnistaipaleen tien varressa sijaitsevaan, ihanan runsaslajiseen, helppokulkuiseen kasvitieteelliseen puutarhaan: Hörtsänän arboretumiin. Lauloimme projektin ja lukuvuoden päätteeksi Suvivirren keskellä kauneinta suomalaista luontoa ja saimme perehdytyksen paikan historiaan puutarhuri Esa Kalliolta.

Kesäkursseille (perusteet, äänenkäyttö ja silmän-käden-kehon koordinaatio maalaten) voi vielä hakeutua. Ne pidetään 3.-8.7. tietoa saa osoitteesta www.tietoinen.fi/kurssit.

Syyslukukaudella 2017 opiskelivat

Anne Pulksten yhdeksännellä lukukaudellaan

Sari Savikurki kuudennella lukukaudellaan

Tiina Lähteenmäki ensimmäisellä lukukaudellaan

Syyslukukaudella 2017 opettajakoulussa opettivat

Enni Lakkala (vastaava kouluttaja, HoT),

Hannele Kiikkala (nimetty assistentti).

Syyslukukaudella teimme projektin Alexander-tekniikan kansainvälisen tietoisuusviikon puitteissa semisupiini –teeman ympärille. Äänenkäyttö –jaksomme päätteeksi koululla vieraili Harmoniset sisaret -lauluryhmä ja pidimme Alexander-tekniikan perusteista harjoitusluennon, jolta viimeistä lukukauttaan käyvälle Anne Pulkstenille tuli lisäää harjoitusoppilaskontakteja. Syksyllä jatkoimme vanhustyön projektia osallistumalla 8.11. Palvelutalolla Alexander-tekniikan osuudella Senioreiden elämyspäivään. Tilaisuus oli järjestetty yhteistyössä Aurum-projektin, SuPerilaisten paikallisosaston ja orivesilästen yrittäjien kanssa. Moderaattorimme Karen Wentworth vieraili koululla 24.-26.10. Lukukauden lopussa juhlimme Anne Pulkstenin valmistumista lauluesityksin ja tietenkin hyvän ruoan ja juoman merkeissä pienen vieras- ja Annen harjoitusoppilasvierailijavoimin. Onnittelut Anne.